عوارض مصرف چند قرص با هم چیست؟

۲ بازديد
عوارض مصرف چند قرص با هم بسیار زیاد است و درصورتی‌که داروها با هم تداخل داشته باشند، مشکلات زیادی برای بیمار ایجاد می‌شود که مسمومیت دارویی یکی از آن‌ها است. مصرف دارو اقدامی است که به‌منظور درمان بیماری انجام می‌شود؛ اما این درمان، قاعده و اصولی دارد که باید آن را رعایت کرد، در غیر این صورت مشکلات زیادی برای بیمار ایجاد می‌شود. به‌منظور استفاده اصولی از دارو باید به دستور مصرفی که توسط پزشک مشخص شده توجه کرد.

عوارض مصرف چند قرص با هم چیست؟

 درصورتی‌که به بیماری خاصی مبتلا شده و برای درمان آن به پزشک مراجعه کرده باشید، احتمالاً لیستی از داروها را دریافت کرده‌اید که با مصرف آن‌ها دوره بهبودی را هرچه سریع‌تر طی کرده و سلامتی خود را به دست آورید. این لیست می‌تواند شامل انواع قرص، کپسول، شربت و آمپول تزریقی باشد که هر کدام نحوه مصرف به‌خصوصی دارند.

 نکته مهمی که در مورد مصرف این داروها باید به آن توجه کرد، عدم استفاده هم‌زمان از چند داروی مختلف است. هر کدام از داروهایی که برای یک بیماری تجویز می‌شوند، اثر به‌خصوصی دارند و در صورت استفاده هم‌زمان آن‌ها احتمال بروز مشکلات مختلف وجود دارد. از جمله مشکلات و عوارض مصرف چند قرص با هم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

مسمومیت

 مسمومیت ناشی از مصرف دارو یکی از جدی‌ترین حالت‌های این عارضه است. مسمومیت‌های دارویی معمولاً با علائم شدید همراه هستند و درصورتی‌که اقدام به موقعی برای رفع آن‌ها انجام نشود، مشکلات زیادی برای بیمار به وجود می‌آورند.

 در مواردی مسمومیت‌های دارویی حتی می‌توانند به بیهوشی، کما یا مرگ بیمار هم منجر شوند. برای جلوگیری از این عارضه باید اصول مصرف داروها را رعایت کرد و با آگاهی نسبت به عوارض مصرف چند قرص با هم از استفاده قرص و دارو به طور هم‌زمان پرهیز کرد.

ضعف شدید

 درصورتی‌که دوز داروها بالا نباشد، احتمال اینکه بیمار تنها به ضعفی شدید دچار شود، بسیار زیاد است. ضعف شدید در پی تغییرات بدنی ناشی از مصرف هم‌زمان چند قرص، به‌خصوص مسکن‌های خفیف ایجاد می‌شود و تا زمانی که اثر داروها از بین نرود، همراه بیمار خواهد بود.

حالت تهوع

 از دیگر عوارض مصرف چند قرص با هم می‌توان به حالت تهوع اشاره کرد. البته این عارضه هم به نوع دارو بستگی دارد و در بعضی بیماران شدید و در بعضی بیماران احساسی خفیف است که پس از مدتی از بین می‌رود.

واکنش‌های آلرژیک

 در برخی موارد استفاده هم‌زمان از چند دارو که با هم تداخل داشته یا سازگاری خاصی نداشته باشند، ممکن است باعث ابتلای بیمار به آلرژی و حساسیت شود و واکنش‌های آلرژیک در بدن ایجاد کند. از جمله این واکنش‌ها می‌توان به عارضه‌های پوستی نظیر التهاب و … اشاره کرد. سرفه، عطسه، بی‌حالی و ضعف و… از دیگر واکنش‌های آلرژیک هستند که احتمال بروز آن‌ها در پی عوارض مصرف چند قرص با هم وجود دارد.

چطور می‌توان عوارض مصرف چند قرص با هم را از بین برد؟

 درصورتی‌که به‌صورت آگاهانه یا ناآگاهانه، چند دارو و قرص را هم‌زمان استفاده کرده و دچار عارضه‌ای شُدید باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. سرعت عمل در مراجعه به پزشک اهمیت زیادی دارد؛ زیرا اگر یک دارو از میان داروهای مصرفی عارضه شدید ایجاد کند، احتمال بروز مشکلات جدی و خطرناک وجود دارد. در اینجا ذکر این نکته هم الزامی است که پیش از مراجعه به پزشک و تشخیص دقیق وضعیت توسط او نباید اقدام به درمان‌های خانگی و خودسرانه کنید.

 برخی از بیماران با هدف خنثی‌سازی اثر داروها اقدام به مصرف مواد خوراکی مختلف می‌کنند که این کار کاملاً اشتباه است و در بعضی موارد حتی ممکن است اثر منفی داروها را تشدید هم کند. علاوه بر تداخل دارویی، بعضی از انواع قرص و دارو با خوراکی‌های مختلف تداخل دارند و درصورتی‌که با هدف کاهش اثر ماده مضر مصرف شود، تأثیر داروها و عوارض مصرف چند قرص با هم دوچندان می‌شود.

 درصورتی‌که به‌موقع و در زمان مناسب به پزشک مراجعه کنید، از طریق راهکارهای تخصصی و درمانی، به مشکل شما رسیدگی می‌شود. یکی از راهکارهای تخصصی به‌منظور ازبین‌بردن عارضه داروهای مصرف شده به‌صورت هم‌زمان، شستشوی معده است. با توجه به اینکه اثر داروهای مختلف هم‌زمان نیست و بعضی داروها، دیر اثر و برخی دیگر سریع‌الاثر هستند، با شستشوی معده می‌توان داروهایی که هنوز تأثیر خود را آغاز نکرده‌اند را از بدن خارج کرد و از عوارض آن‌ها جلوگیری کرد.

 بعد از شستشوی معده پزشک از طریق تجویز سرم، غذای خاص یا دارویی خاص، مقاومت بدنی بیمار را بالا برده و از ایجاد عوارض مصرف هم‌زمان داروها جلوگیری می‌کند. معمولاً تا زمان نتیجه‌گیری و پاک‌سازی کامل بدن، بیمار تحت نظر پزشک باقی می‌ماند.

۰ ۰

طرز استفاده بتادین برای زخم

۳ بازديد
بتادین یکی از محلول‌های کاربردی جهت شست‌وشوی اولیه زخم‌ها و ضدعفونی کردن می‌باشد.بتادین برای زخم استفاده می‌شود. پوویدون ـ آیودین ترکیبی شیمیایی از پوویدون، ید هیدروژن و عنصر ید می‌باشد. این ماده در آب سرد و گرم، اتانول ایزوپروپیل الکل، پلی اتیلن گلیکول و گلیسرول حل می‌شود. ترکیب پوویدون آیودین یا بتادین، ترکیبی از ید به همراه پلیمرها به عنوان حامل است. این ترکیب ضدعفونی کننده علیه انواع میکرو ارگانیسم‌ها موثر است. بتادین توان نابودی و کشتن باکتری‌های مختلف، انگل‌ها، ویروس‌ها، قارچ‌ها، کیست، پروتوزوآ، اسپور و مخمرها را دارد. سمیت بتادین کمتر از سایر فراورده‌هایی است که ید آزاد دارند اما قدرت اثر آن نیز از فراورده‌های دارای ید آزاد کمتر است.

تادین در چه مواردی استفاده می شود؟

بتادین برای ضد عفونی کردن استفاده می‌شود. در جراحی برای شستشو و ضدعفونی کردن دست جراحان، برای ضدعفونی کردن محل عمل، بتادین برای زخم‌ها قبل و بعد از بخیه زدن، برای دوش واژینال در عفونت‌های واژن و یا شستشوی واژن قبل از جراحی از بتادین استفاده می‌شود. معمولا استفاده از آن دوز مشخصی ندارد و به اندازه نیاز هر شخص از بتادین استفاده می‌کند فقط توجه داشته باشید که بتادین زخم را تازه نگه می‌دارد و استفاده طولانی مدت از آن باعث عدم بهبود زخم می‌شود.

به‌طور کلی موارد استفاده بتادین بصورت زیر دسته بندی می شود

  • شستشوی پوست و ضد عفونی کردن پوست قبل از هر جراحی
  • تمیز کردن پوست دست جراحان
  • محلول‌های دهان شوی بتادین برای ضدعفونی کردن دهان و حلق در بیماری‌های التهابی و عفونی دهان و حتی در مصارف دندان پزشکی استفاده می‌شود.
  • پمادهای موضعی بتادین برای ضد عفونی کردن سوختگی، بتادین برای زخم‌های موضعی و بریدگی‌ها و خراش‌ها، جراحی‌های کوچک استفاده می‌شود.
  • پماد موضعی برای عفونت‌های موستی باکتری یا قارچ استفاده می‌شود.
  • پماد موضعی گاهی برای بیماران زخم بستر تجویز می‌شود.
  • دوش و ژل واژینال برای التهاب واژن ناشی از کاندیدا (قارچ) یا تریکوموناس استفاده می‌شود.
  • ژل یا دوش واژینال قبل از جراحی‌های واژن کاربرد دارد.
  • دوش واژینال جهت بیماری‌های مختلط واژن استفاده می‌شود.

بتادین چه مدت روی پوست اثر می‌کند؟

در استفاده جراحی تا یک ساعت بتادین پوست را تمیز نگه می‌دارد. باکتری‌های سطح پوست بعد از ۶ تا ۸ ساعت دوباره به میزان قبل از استفاده از بتادین باز می‌گردند.

مصرف بتادین برای زخم دربارداری

هیچ مطالعه‌ای منع مطلق مصرف بتادین در بارداری را نشان نداده است اما بهتر است بدون اجازه پزشک در خانم‌های باردار استفاده نشود زیرا می‌تواند عوارضی داشته باشد. بنابراین مصرف بتادین برای زخم در بارداری فقط در شرایط خاص و فقط با تجویز پزشک انجام می‌شود.

چند نکته درباره بتادین

  • اگر بعد از مصرف بتادین دچار علائم موضعی و حساسیت شدید مصرف آن را قطع کنید.
  • بتادین اسپرم کش محسوب می‌شود. درصورتی که قصد بارداری دارید از استفاده واژینال بتادین پرهیز کنید.
  • بتادین می تواند باعث لکه کردن پارچه شود و لکه آن به راحتی پاک نمی‌شود. درصورتی که بخشی از لباس شما لکه شد می‌توانید با آمونیاک رقیق آن را بشویید تا لکه از بین برود.
  • دقت کنید قبل از مصرف بتادین باید محلول را به خوبی تکان دهید زیرا مواد موثر ممکن است ته نشین شوند.

انواع بتادین

بتادین قهوه‌ای
این بتادین جهت ضدعفونی کردن بعد از جراحی استفاده می‌شود و غیر استریل است و شامل پوویدون آیودین ۷.۵ درصد است.
برای استفاده، دست‌ها را نم‌دار کنید و ۵ میلی لیتر بتادین روی آن بریزید و به مدت دو تا سه دقیقه دست‌ها را بهم بمالید. سعی کنید تمام قسمت‌ها و زیرناخن را بشویید. این کار را سپس دوباره با ۵ میلی لیتر دیگر بتادین تکرار کنید.


بتادین سبز
حاوی پوویدون آیودین ۱۰ درصد است. این بتادین نیز غیر استریل است و یک بار مصرف است و جهت پاک کردن عوامل عفونی و میکروبی سطح پوست قبل از اعمال جراحی استفاده می‌شود‌. محلول بتادین سبز را قبل از جراحی روی پوست می‌زنند و اجازه می‌دهند تا خشک شود. سپس پوست تمیز می‌گردد.


چشم
بافر ۲.۵ درصدی پوویدون آیودین برای جلوگیری از عفونت ملتحمه نوزادی استفاده می‌شود. این محلول می‌تواند انواع میکرو ارگانیسم‌های ملتحمه نوزاد را از بین ببرد و از عفونت چشمی نوزادان ناشی از سوزاک نایسریا گونوره‌آ یا کلامیدیا تراکوماتیس پیشگیری نماید.

۰ ۰